Web Analytics Made Easy - Statcounter

اعضای شورای شهر تهران در جریان جلسه امروز شورا به بررسی زوایای مختلف حادثه مترو تهران - کرج پرداختند. - اخبار اجتماعی -

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، در جریان جلسه امروز شورای شهر تهران، بررسی دلایل و علل حادثه مترو تهران - کرج به عنوان یکی از دستورات جلسه شورای شهر تهران قرار داشت.

بر همین اساس مجتبی شفیعی معاون حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران و مهدی شایسته اصل مدیرعامل شرکت بهره‌برداری مترو تهران و حومه در صحن شورا حاضر و گزارشی درباره حادثه و علل آن به اعضا ارائه کردند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

پس از صحبت‌های معاون حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران و مدیر عامل شرکت بهره‌برداری مترو تهران، تعدادی از اعضای شورای شهر تهران سوالاتی را در ارتباط با حادثه رخ داده در هفته گذشته مطرح کردند.

ناصر امانی عضو کمیسیون برنامه و بودجه شورای شهر تهران گفت: برابر مقررات در بازه زمانی مشخص باید راهبران از سلامت جسمی و ذهنی کنترل و چکاب شوند و این سوال مطرح می‌شود که این برنامه توسط مترو اجرا می‌شود یا خیر؟

امانی افزود: موضوع کمبود لوازم یدکی مترو یکی از مسائلی است که در این روزها به آن پرداخته شده است و این سوال مطرح می‌شود که آیا درست است که در مدیریت شهری سابق توجهی به تهیه لوازم یدکی مترو نشده است و تنها مصرف‌کننده بوده است و انبارها را خالی کرده‌اند؟

وی ادامه داد: برنامه‌های آموزشی و ارتقاء راهبران مهم است و سوال این است که آیا این برنامه نیز اجرایی می‌شود؟

جعفر شربیانی عضو هیئت رئیسه شورای شهر تهران نیز با اشاره به حادثه مترو تهران - کرج خاطرنشان کرد: دانستن حق مردم است و سوالاتی که مطرح می‌شود، سوال‌های مردمی است. سوال اول اینکه تعداد واگن‌های مورد نیاز مترو تهران چقدر است؟ تعداد واگن‌های تعمیر نشده و نیاز به اورهال چقدر است؟ همچنین تعداد واگن‌های از رده خارج شده به چه میزان است؟

وی گفت: یکی از موضوعات مهم قیمت تمام شده بلیط مترو است و سوالی که مطرح است اینکه چگونه قیمت بلیط محاسبه می‌شود و در واقع دولت چه سهمی و شهرداری چه سهمی را دارد و آیا قیمت‌گذاری عادلانه است؟

شربیانی ادامه داد:‌ سوال بعدی این است که ساختار مناسب برای اداره مترو تهران چیست؟ همچنین ترکیب کمیته سوانح چه کسانی با چه تخصص و چه جایگاهی دارند و آیا در این کمیته شورا حضور دارد یا خیر؟

وی ادامه داد: این حادثه نشان داد که باید توجه ویژه‌ای به تامین مالی مترو صورت بگیرد و امیدواریم دولت نیز در اداره شهر سهم خود را پرداخت بکند و شاهد چنین حوادثی نباشیم.

نرجس سلیمانی عضو کمیسیون نظارت و حقوقی شورای شهر تهران نیز با اشاره به حادثه اخیر گفت: سوالاتی که مطرح است اینکه با توجه به اشکالات فنی، تدابیر شرکت مترو برای جلوگیری از حادثه چیست؟

وی گفت: با توجه به اینکه سرمایه حمل و نقل عمومی اعتماد است شرکت مترو چه برنامه‌ای برای افزایش این اعتماد دارد؟

سلیمانی ادامه داد: همچنین شرکت مترو اخیرا با اسنپ قراردادی را بسته است که توضیح داده شود که جزئیات این قرارداد چه بوده و سوال پایانی اینکه لزوم استقرار دوربین‌های حرارتی در مترو الزامی است و توضیح داده شود که علت عدم تجهیز این دوربین‌ها چه بوده است؟

علیرضا نادعلی سخنگوی شورای شهر تهران با اشاره به حادثه رخ داده گفت: امیدواریم هر چه زودتر شهرداری تهران خرید 630 واگن را پیگیری کند همچنین موضوع تامین قطعات و اورهال کردن واگن‌ها نیز مورد توجه قرار بگیرد.

سید جعفر تشکری هاشمی رئیس کمیسیون برنامه و بودجه شورای شهر تهران نیز در جریان جلسه امروز گفت: خواهش من از شرکت مترو این است که مسئله کمبود قطعات و تعمیرات را با موضوع مدیریت تداخل ندهد چرا که در این حادثه خطای انسانی رخ داده و عدم نظارت بر آن بوده است.

وی با تاکید بر اینکه نباید مردم را نگران کنیم، گفت: باید به مردم بگوییم نگران سامانه‌ها نباشند چرا که این اتفاق ناشی از خطای انسانی بوده و ان‌شاءالله تکرار نخواهد شد و چنانچه کنترل بر مترو صورت بگیرد چنین حوادثی رخ نخواهد داد.

تشکری هاشمی همچنین با اشاره به اینکه ما کمبود نیروی متخصص در مترو نداریم، گفت:‌ بسیاری از نیروهای متخصص داریم که گوشه‌نشین هستند و یا از آنها در کارهای غیرمرتبط استفاده می‌شوند که باید مورد استفاده قرار بگیرند.

به گزارش تسنیم، پرویز سروری نایب‌رئیس شورای شهر تهران نیز با اشاره به ترک فعل و خالی کردن انبارهای قطعات یدکی مترو توسط مدیریت شهری گذشته گفت: اصراری که ما در سند تحویل و تحول داریم همین است که مشخص شود که چه شهری را تحویل گرفته‌ایم.

وی ادامه داد: انباری پر از قطعات یدکی تحویل مدیریت شهری گذشته دادیم و خالی تحویل ما دادند.

سروری با اشاره به ترک فعل مدیریت شهری گذشته گفت: لازم است اولین تحقیق و تفحص از مدیریت مترو را کلید بزنیم و ان‌شاءالله در جلسه بعدی طرح این موضوع تحویل شورای شهر تهران خواهد شد.

انتهای پیام/

منبع: تسنیم

کلیدواژه: شورای شهر تهران نیز مدیریت شهری مترو تهران شرکت مترو

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۹۹۲۵۸۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تلف شدن ۵۷ رأس گوسفند در برخورد با قطار در قزوین

فرماندار آبیک قزوین از تلف شدن ۵۷ رأس گوسفند و مجروح شدن دو چوپان در حادثه برخورد با قطار در حوالی آبیک خبر داد.

حجت الله مددخانی فرماندار شهرستان آبیک در گفت‌و‌گو با تسنیم با اشاره به تلف شدن 57 رأس گوسفند در حوالی شهرستان آبیک  اظهار داشت: در حادثه ی برخورد قطار با گله‌ گوسفند در حوالی شهرستان آبیک، 57 رأس گوسفند تلف شد.

وی ادامه داد: در این حادثه علاوه بر 57 گوسفند، دو چوپان نیز از ناحیه دست و سر مجروح شدند.

فرماندار آبیک در پایان سخنانش تأکید کرد: علی رغم وجود پل زیر گذر، چوبان گله از روی ریل عبور عبور داده که منجر به چنین اتفاقی شده است.

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • رکورد ساخت ایستگاه مترو در کرج شکسته شد
  • توقف اعزام قطار‌های تندروی خط ۵ مترو تهران در عصر امروز
  • تلف شدن ۵۷ گوسفند در برخورد قطار با گله در قزوین
  • تلف شدن ۵۷ رأس گوسفند در برخورد با قطار
  • تلف شدن ۵۷ راس گوسفند در برخورد با قطار در آبیک
  • تلف شدن ۵۷ رأس گوسفند در برخورد با قطار در قزوین
  • تلف شدن ۵۷ رأس گوسفند در برخورد با قطار در آبیک
  • مدیریت ششم تکمیل خط ۶ و ۷ است سال گذشته ایستگاه های مهمی در این دو خط راه اندازی شد
  • ون‌های تاکسی تهران در اختیار یک شرکت شهرداری/ قرارداد‌های اتوبوسرانی خارجی به کجا رسید؟ 
  • از آغاز عملیات احداث خط ۱۱ تا نوسازی ۱۴۵۷ تاکسی